torsdag 1 januari 2009

Att skjuta ner andra.

Jantelagen är ett konstigt fenomen egentligen. Varför kan man inte bara glädjas åt att andra människor lyckas? Undrar om missundsamhet är något som är genetiskt betingat? Det är få människor jag känner som verkligen kan glädjas åt andras lycka. Speciellt inte om det är någon man inte känner. Snarare brukar det vara tvärtom. Ännu värre om det är en känd människa. Ofta blir det någon som "man älskar att hata".

Blondinbella
är tyvärr ett sånt exempel för mig men jag kan erkänna på en gång att jag är jäkligt avundsjuk på hennes framgång. Nu brukar jag inte skjuta ner henne men jag brukar inte heller hylla henne. Det borde jag göra. Hur många unga kvinnor finns det som lyckas lika bra som henne? Hon jobbar på i en hemsk motvind och visar alla missundsamma jäklar (mig inräknat) att hon inte tar skit. Det är både vanligt och ovanligt idag. Den delen tycker jag att vi borde hylla oftare hos unga tjejer. De får ofta lära sig att ta mindre plats och mer skit än vad som borde vara nyttigt för någon.

En annan människa som också verkar få ta en hel del skit är Karolina Lassbo. Jag förstår inte vad det är som provocerar så otroligt mycket som blonda kvinnor och varför det är så "okej" att verbalt skjuta ner dem. Det är en ganska otäck tid vi lever i. Inte konstigt att det händer så otroligt mycket negativt i världen.

Unga tjejer idag behöver ju dessutom all pepp och hjälp de kan få eftersom de ofta dessutom är så otroligt duktiga på att skjuta ner sig själva. Istället för att vara missundsam så tänker jag försöka att applådera Blondinbellor i framtiden. Trots allt blir de dörröppnare för andra unga tjejer och det är viktigt.

Självklart ska det inte sluta där. Det är inte bara unga tjejer som behöver klappar på axeln och beröm. Alla behöver uppmuntran och jag undrar varför det ska vara så svårt egentligen att ge och ta. Vi behöver alla mer uppmuntran. Jag tror att det skulle vara bättre i alla lägen. Det är på ett sätt dessutom civilkurage.

Nu tänker jag börja veckan med ett socialt experiment med mig själv som försökskanin. Allt inspirerat av Tysta tankar. Under en veckas tid ska jag försöka att medvetet ge andra människor mer komplimanger och mindre skit. Hoppas det leder till något bra och synligt resultat.

Veckans kom ihåg är alltså:
Ta ingen skit. Ge ingen skit.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

1 kommentar:

Tojjan... sa...

Intressant...Hm, fröken Löwengrip har nog det inte lätt, nä. Och jag kan väl sälla mig till din skara om att ha svårt för henne. Inte blev det bättre idag efter att ha sett den unga damen i TV 4:s morgonprogram...Hon kanske skulle tänka efter lite hur hon uttrycker sig och om vad...Eller? Kanske jag som borde bli mer öppen...Nu satte du allt griller i huvudet på mig...

Hur har ditt försök gått med att ge komplimanger? Lagen om karma regerar!