söndag 25 april 2010

Människosynen på födelsedagskalas

Idag har jag träffat på människor som jag inte trodde hoppades fanns. Lärare med taskig människosyn och värdegrund.

Utanför skolan så finns det lärare som anser att det är bättre med friskolor som tar betalt för att sätta upp barn i kösystem för att komma in eftersom de då undviker att få in vem som helst. Själv funderar jag starkt på vart jag ska skriva in mina barn så att de kan undvika att få sådana människor som lärare.

Faktum är att det gör mig lite mörkrädd att det finns människor som är lärare som resonerar så. Det känns inte som att man kan skilja på det privata och lärarjobbet när det kommer till värdegrunden. Eller kan man det?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nej, det kan man inte. Det finns skrämmande många lärare som ser med förakt på elever - inte alla elever, men de elever som inte passar in i den lärarens normer, och det finns lärarrum som surrar av nedlåtande kommentarer, om elever och om kollegor.

Vi kommer aldrig att komma ifrån den problematiken, lärare är också människor på gott och ont. Men vi kan minska den med ett tydligt värdegrundsarbete, med att prata högt om problemet (precis som du gör här) och med ett tydligt ledarskap i skolorna.

Kunskapsskolan har för övrigt gott rykte, om den finns inom räckhåll råder jag dig att kolla upp den.

/Morrica

Anna - lärare för nyanlända sa...

Ja, som Morrica skriver: Lärare är ju också människor... Men ibland undrar man ju.

När jag var ny lärare fick jag ofta höra kommentrare som: "Ja, när man är ny lärare tror man att man kan förändra världen!" eller "Ja, när jag var ny lärare stod jag också på barrikaderna och stred men du ska få se. Du orkar inte kämpa du heller..."

Jag fick höra det oroväckande ofta. Och ännu oftarehörde jag nedsättande kommentarer om elevers ursprung, om föräldrars bakgrund etc.

Jag kunde för mitt liv inte förstå hur de kunde få tillåtas att arbeta som lärare. Jag kan fortfarande inte förstå men nu vet jag att de finns. Överallt. Men numera är jag inte tyst. Jag ifrågasätter. Frågar vad de menar. Är lite för jobbig och ställer lite för jobbiga följdfrågor.

Och nej, jag har inte slutat kämpa. Jag har ännu inte gett upp. Och den dag jag ger upp, då ska jag inte längre jobba som lärare.

Sanna sa...

Morrica - Kunskapsskolan ska jag helt klart försöka att hitta till. Om inte annat så finns det flera skolor som jag vill göra lite studiebesök på någongång i framtiden.

Ett värdegrundsarbete är helt klart viktigt. Men finns det tid för det i en vanlig lärares vardag? Ovanpå allt annat menar jag.

Anna - Jag förstår det inte heller. Det kanske kan vara för att det inte riktigt växer lärare på träd. Eller gör det? Jag vill helt klart vara med och förändra världen och önskar att jag i framtiden vågar ifrågasätta dessa trista kommentarer mer på direkten istället för någorlunda anonymt i efterhand. Men jag ska jobba på det. För min egen skull.