onsdag 15 oktober 2008

Auktoritet/Auktoritär

Vi har diskuterat skillnaden mellan orden auktoritet och auktoritär många gånger i klassrummet.
Auktoritet bör man ha som lärare medans auktoritär är dåligt att vara som lärare. Det främjar inte lärandet helt enkelt.

Vi har fått se ett tydligt exempel på varför den här veckan när vår annars så fina huvudlärare låter sin ilska gå ut över vår lilla basgrupp. Tydligen hade basgruppen innan varit dåligt förberedda vid en opposition och detta valde våran trevliga lärare att ta ut över oss.

Uppenbarligen blev jag så chockad eftersom jag till och med idag försökte bortförklara hans beteende när jag pratade med en klasskamrat. Upplevelsen var obehaglig och stämde dåligt överens med den bild som han annars har förmedlat.

Relationen mellan oss som elever och honom som lärare har fått sig en ordentlig törn eftersom han på något sätt gick över gränsen för vad som kändes okej. Nu kommer vi förmodligen inte alls lika lätt ta till oss hans ord eftersom vi ständigt kommer att undra när nästa gång sker.

Helt plötsligt ser jag en massa samband. Varför ens eget beteende mot andra är så viktigt. För det är ju verkligen det. Viktigt alltså.

Läs även andra bloggares åsikter om

3 kommentarer:

Tojjan... sa...

Så rätt och riktigt att du skriver ut detta som du upplevt. Du är inte ensam, överallt på landets högskolor och universitet dräller det av examinatorer och sektionsansvariga och lektorer som tror de är för mer än oss andra.

Vi brukade säga att de som undervisar på en högskola/universitet är de lärare som inte klarade av att vara ute i verkligheten och jobba.

Tröttsamt att också du upplevt hur en förebild dalar...

//Viktoria

Sanna sa...

Det kan nog stämma att vissa lärare som undervisar på högre utbildningar har misslyckats i verkligheten. Tyvärr är min nuvarande lärare en sån som står med foten på båda ställena. Han har dessutom pratat mycket om misstag han har gjort tidigare gällande just sin auktoritära sida så vi trodde att han hade lärt sig.

Men jo det är alltid lika trist när förebilder dalar.

Tojjan... sa...

Fytti-rackarn´s. Vad tråkigt att just en sådan lärare missar...

Kanske var det en tillfällig svacka? Hoppas det reder sig oavsett.

//V