måndag 9 februari 2009

Genus och människosyn

Nu är jag lite besviken på mitt dagis. De (pedagogerna) har så olika förväntningar på mig och min man. Vi hämtar och lämnar lika mycket, vabbar lika mycket. Kanske inte 50/50 men vi har båda scheman som tillåter att vi kan dela på det i största möjliga mån. Vi har även lyxen att kunna göra det tillsammans ibland. Trots detta stöter vi ibland på en förlegad människosyn.

För någon dag sen så hörde jag en pedagog och en fröken som satt och suckade över mäns förmåga att matcha kläder. Pedagogen (som var en kvinna) berättade att hon valde att lägga fram kläder åt sin man för att han inte skulle gör "fel". Föräldern (som också var en kvinna) berättade att hon helt enkelt hade förbjudit pappan att klä på barnen. Hon hade inga problem med att kläa på dem båda eftersom hon var föräldraledig just nu.

Jag undrade i mitt stilla sinne varför just matchade kläder var så viktigt. Så viktigt att man väljer att begränsa pappans relation till barnen (för det är väl en begränsning det handlar om i längden?)

Jag kom hem med malande tankar den dagen och pratade med min man om det hela. Han berättade en massa hemska historier för mig om hur flera av hans jobbarkompisar(ännu flera pedagoger) har berättat samma sak.
Män. Får. Inte. Klä. På. Barnen.

Så viktigt är det tydligen att kläder matchar. Undrar med vilken människosyn barnen kommer att växa upp med. "Stackars Lisa, hon är alltid så omatchad, det är säkert hennes pappa som klär på henne."

5 kommentarer:

Morrica sa...

Och låt oss nu vara alldeles ärliga, en och annan pappa finns som verkligen går in för att inte matcha, för att klä barnet helt fel efter vädret etc, allt för att slippa ifrån det lilla extra arbetsmomentet påklädningen innebär.

Inte alla pappor, men en och annan.

Sanna sa...

Det tror jag också - precis som att jag tror att det omvända existerar. Men det är ju en stor skillnad att klä på sitt barn kläder som inte passar ihop rent färgmässigt till att faktiskt låta det frysa för att slippa göra det i fortsättningen.

Tojjan... sa...

Kärnfrågan är väl varför det måste vara matchande? Vilken förskoleunge bryr sig om byxan är röd och tröjan rosa? jag är så less på den förlegade genuspedagogiken som ständigt ska lyfta fram skillnader.

Hur reagerade barnet som det gällde? Stod det och grät och var förtvivlat? Hoppas vid min fader att inte barnet hörde vad pedagogerna sa.

Vi sätter tillräckligt stor press på såväl ungar som vårdnadshavare från skolans sida idag, och behöver väl inte kritisera dem hur de klär sina egna barn!

På högstadiet brottas vi ständigt med elever som mår dåligt för att deras vårdnadshavare inte har råd med än det ena än det andra.

Men visst, det var ju ett tag sedan jag läste genuspedagogik. Kanske är det något nytt rön att pappor minsann inte alls kan längre?

//Tojjan

Anonym sa...

Nej, det är inte alltid lätt att vara man heller! Det pågår en ständig debatt om att män ska ta mer ansvar, men släpps männen in? På sina vilkor?

Tojjan... sa...

Bra frågor Christermagister. Ibland får jag en känsla av att vi kvinnor sätter oss över männen. Tyvärr.