lördag 4 juli 2009

Lärarens roll som förebild?

Sitter och funderar på det här med att vara en förebild som lärare, något som både Lärarstudentskan och Christer Magister tar upp.

Å ena sidan så förstår jag att det kanske inte är jättebra att en rektor visar upp nakenbilder på sig själv på facebook. Å andra sidan så är ju rektorn inte bara rektor utan även en människa också. Rätt till fritid måste alla människor få ha och även om det här är rena spekulationer från min sida så kan jag tänka mig att det ena inte hade något med det andra att göra. Människor är inte längre sina jobb helt enkelt.

Det tar ju även upp andra frågor: Vilka signaler sänder det till eleverna? Att rektorn är mänsklig? Att det finns många olika sorters människor och att vissa gör si och andra gör så? Att man inte får vara mänsklig eller avvika på något sätt för då anses man som olämplig och får sparken? Sålänge rektorn ifråga inte har gjort något brottsligt så borde det väl vara okej? Det känns inte direkt som att skolan ifråga förmedlar några demokratiska värderingar genom att sparka rektorn för att han eller hon har haft ett privatliv som resten av världen anser sig ha rätten till?

Som förälder vill jag inte ha perfekta människor som pedagoger till mina barn. Jag vill att mina barn ska få se att det finns olika människor som alla beter sig på olika sätt och att det inte finns några perfekta människor. Jag tror inte att mina barn kommer att ta skada av att någon människa är annorlunda av att vissa människor avviker men däremot tror jag bestämt att mina barn kommer att ta skada av att bli lärda att man inte får vara annorlunda eller att man måste göra på ett visst sätt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Morrica sa...

Som lärare är man i allt väsentligt en offentlig person. Att vara offentlig person innebär att man har ögon på sig även när man inte befinner sig i en yrkesroll, i synnerhet när man befinner sig i det offentliga rummet. Elever noterar om man köper mellanmjölk eller lättmjölk, de noterar vilka filmer man ser på bio och de noterar vilka butiker man handlar sina kläder i. Så är det bara. För elever är man alltid Läraren, oavsett om det är mitt i sommaren och man har sommarlov eller det gått tjugo år sedan eleven lämnade skolan. Internet är en del av det offentliga rummet, även Facebook och Twitter, bloggen och kommentarsfältet i dagstidningarna är en del av det offentliga rummet. Rektorn i fråga föll helt enkelt i den än idag frekvent förekommande fällan "Internet är lika privat som mitt vardagsrum". Det får konsekvenser, oavsett om man sen tycker det är rimligt eller inte får det konsekvenser.