söndag 28 mars 2010

Saknad

Jag saknar att studera men uppskattar att få en paus och samla tankarna. Jag behöver mer tid för reflektion men hur schemalägger man sånt egentligen? Skulle dagis acceptera att jag hämtar barnen senare än vanligt eftersom "jag har en sån jäkla bra reflektion på gång just nu." ?

Det är klart att man kan reflektera när man gör annat också. Oftast gör jag det när jag samtidigt lagar mat men hur enkelt är det att få ner det på papper just då för att bevisa att det har hänt? Ofta är det ju så med lärarstudierna. Man ska reflektera över saker i uppsatser. "Först tänkte jag såhär men sen så kom jag på andra tankar..."

Jag har svårt för att skriva på det sättet eller att ens tänka på det sättet. Det tar emot helt enkelt. Jag är ju samtidigt som jag tänker och reflekterandet sker automatiskt hela tiden. Då är det bra svårt att först stänga av automatiken för att sen få ner det på papper.

Hur jag än gör så blir det alldeles förenklat. Jag kan inte låta bli att dra paralleller till olika saker jag har sett i "verkligheten" vad gäller prov och allt annat som rör individernas försök till att visa att de besitter en viss kunskap. Andra grejer kommer helt enkelt ivägen för visandet och allting är för förenklat.

2 kommentarer:

Morrica sa...

Att reflektera över saker i uppsatser är inte alls lätt, för det man gör är ju, som du säger, att återge ett vagt eko av sina reflektioner, och tankar är så komplexa att man inte kan låta bli att förenkla - annars skulle inte läsaren hänga med.

Jag tror din dagisidé är bra, faktiskt. Motivera det med 'studietid' snarare än 'tid för reflektion' så accepterar de det säkert.

Sanna sa...

Men det är ju just det här med återgivandet som känns så hopplöst på något sätt. Det hänger ihop med betyget och bedömningen. Jag fantiserar i smyg om att det inte borde behövas utan borde märkas ändå. Rent teoretiskt borde det fungera OM klasserna vore mindre och utbildningen mer annorlunda.

Nu har ju de flesta av pedagogerna på förskolan gått vissa delar av samma utbildning så lite förståelse borde de ju ha fast man kanske glömmer snabbt..