söndag 28 september 2008

Svårt för piskan.

I DN idag finns det en debatt artikel som är skriven av Ann-Marie Begler som är generaldirektör för den nya myndigheten Statens skolinspektion och som börjar den 1:a oktober.

Hon är inte främmande för att inför bötesstraff för dåliga skolor. Min första tanke här är att det är ju kanske inte den bästa lösningen. De flesta skolor är ju inte direkt några kassakossor om man inte tittar på friskolorna förstås. Jag förstår inte hur mindre pengar till en dålig skola (för det blir det ju om de måste böta för att de är dåliga) ska lösa problemet. Det är inte direkt så att det blir större resurser över till att faktiskt anställa utbildade lärare eller utbildad personal överhuvudtaget. Klart att alla elever har rätt till en ordentlig utbildning men ekvationen går helt enkelt inte ihop.

Satsa istället på att utbilda de lärare som är obehöriga. Ge mer pengar till de skolor som presterar skitdåligt. Ställ samma lokalkrav på friskolor som det är på kommunala skolor. Höj lärarlönerna för att höja statusen.

Allvarligt talat en lärarlegitimation är skit. Alla vet att money talks och att du får vad du förtjänar. Lärarlönerna speglar samhällets syn på skolan i lag just nu. Den ses inte som så viktig trots att den egentligen betyder allt för samhällets framtid.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: