tisdag 17 mars 2009

Utsikt ger insyn?

Mitt i all tentaångest och frustration kommer det ibland bra tankar som jag kan bära med mig och fundera på. Förhoppningsvis kommer jag att komma ihåg att livet inte går på en räls och att man inte kan prestera på topp hela tiden. Jag misstänker att jag kommer att ha nytta av det i mitt framtida yrke. Jag siktar ju på att bli gymnasielärare men kommer även att få en examen som låter mig lära ut på högstadiet också. Säg den tonåring vars liv ständigt är enkelt och problemfritt.

En annan fråga blir väl istället hur pass mycket hänsyn man ska ta. Fast det är väl individuellt som allt annat. Olika individer behöver olika gränser? Eller är det tvärtom? Det blir ju inte rättvist hur man än gör det men ska det vara rättvist? Nej det ska nog mer vara utefter behov.

För att se behoven så måste man skapa relationer. Relationer är krångligt. Det kräver tid och kommunikation och sen ännumera tid för att reda ut alla konflikter, små som stora, som naturligtvis kommer att infinna sig som ett brev på posten.

Jaja det är roligt att jag inte är helt insnöad i mig själv hela tiden.

2 kommentarer:

Tojjan... sa...

Rättvis, elevernas högsta önskan om oss lärare. Men det är inte lätt. Eleverna ser inte alltid. och är inte heller medvetna om allt, då vi fattar vissa beslut som kan upplevas orättvisa. Att förklara sådant tycker jag kan vara lite marigt, men man lär så länge man lever.

Bra att du får examen får båda nivåerna. Nu har du ju alla dörrar öppna. I vår kommun får inte lärare med utbildning endast mot gymnasiet arbeta inom grundskolan. Om det kan man tycka...

Jag hade siktet inställt på gymnasiet i början av min utbildning, men ändrade mig under resans gång. Jag ångrar inte att jag tänkte om, och kan om det suger efter äldre elever, alltid läsa in de sista resterande poängen för behörighet, när mina egna blivit stora. Det är rät skönt att sluta vid 15-tiden när ens egna barn är små. Tycker jag.

Om att ligga på topp alltid...Behövs inte. Du håller på att samla in alla möjliga verktyg för att kunna parera en mindre bra dag. Det är det som är en del av lärarprofessionalismen; arbetsekonomiskt orkar (iaf inte jag) att ligga på topp jämt, och det är sällan eleverna märker när jag har en dålig dag.

Hoppas du har det bra i övrigt, att våren snart når dig och att du ser fram emot ett stundande sommarlov.

Kram Tojjan

Sanna sa...

Jo det blir ljusare (och lättare nu) och det behövs. Intressant att du nämner det här med arbetsekonomi och insamling av verktyg - just det sker hela tiden känns det som.